Maart 2023

Lange fietstocht door
de sneeuw

Oké, het is geen Oulu, de Finse winter-fiets-hoofdstad. Maar op 10 maart was er hier toch even sprake van een flinke sneeuwbui. En laat ik nou net op dat moment dwars door de stad moeten, van Leidsche Rijn naar Zuid. Wind tegen, sneeuw tegen, maar wel een mooi ritje!

Februari 2023

Door Amsterdams nieuwste fietsenstalling

Januari 2023

De vrijdagavondspits bij Vredenburg

De vrijdagavondspits komt op gang in Utrecht. Met elke groene golf overspoelen fietsers de kruising Vredenburg – Lange Viestraat. Ondanks de massa’s gaat dat zonder oponthoud en zonder dat men elkaar in de wielen rijdt. Het geluid van deze avondspits is niet het geluid van ronkende motoren of getoeter door ongeduldie automobilisten, maar van het geratel van de fietsen, conversaties tussen fietsers en voetgangers en het getik van het voetgangersstoplicht.

Met de duofiets door Stationspleinstalling

De duofiets stelt mensen die niet meer zelfstandig kunnen of durven fietsen in staat met een Fietsmaatje toch op stap te gaan. Om dit mooie project ook in Utrecht van de grond te krijgen is Fietsburgemeester Jelle Bakker samen met een enthousiaste groep vrijwilligers (waaronder ik) aan de slag gegaan. En daar hoort natuurlijk ook een ritje met de fiets zelf bij. In dit geval zelfs met een aanhanger er aan, zodat we met z’n vieren een rondje door de stad konden fietsen. En daar hoorde natuurlijk ook een rondje door de grootste fietsenstalling ter wereld bij!

December 2022

Rondje fietsen om Utrecht Centraal Station

November 2022

Parkeren in fietsenstalling House Modernes

Je fiets parkeren als je in het centrum van Utrecht gaat winkelen, werken, sporten. Op veel plekken is dit de eerste 24 uur gratis, bewaakt en is behalve plek voor normale fietsen meestal ook plek voor bakfietsen en fietsen met een kratje voorop. Daarnaast worden er in de stallingen extra services geleverd, zoals de aanwezigheid van een toilet, buggyverhuur, verkoop van fietslampjes, fietspompen, oplaadpunten voor elektrische fietsen of een inleverpunt voor herbruikbare fietsen. En het mooie is dat je fiets stallen in zo’n stalling nauwelijks tijd kost: met een paar minuten is je fiets geparkeerd en sta je midden in het centrum!

De fietsenstalling onder House Modernes op de Lange Viestraat is de nieuwste en grootste gemeentelijke fietsenstalling in Utrecht. Geopend in 2021, plek voor meer dan 900 fietsen. En het personeel is altijd vrolijk en vriendelijk!

Oktober 2022

Fietsen door de Sint Annatunnel in Antwerpen

September 2022

Verbeterde bewegwijzering in fietsenstalling Utrecht CS

Drie jaar na opening van de grootste fietsenstalling ter wereld, onder Utrecht Centraal, heeft de gemeente een aantal verbeteringen doorgevoerd, voor de veiligheid van gebruikers en voor de duidelijkheid.

Beide ingangen zijn fysiek veiliger gemaakt en ook is onderscheid gemaakt tussen de verschillende rijbanen. Daarnaast zijn er haaientanden toegevoegd, om de voorrangssituatie in de fietsenstalling duidelijker te maken. Recenter is de bewegwijzering nog verder verbeterd, door bij de ingangen duidelijk te maken welke rijbaan voor welke verdieping is, door te waarschuwen voor invoegend verkeer en door de uitgangen duiderlijker aan te geven. Tot slot zijn er ook fietsen op de rijbanen geschilder, om nog maar eens duidelijk te maken voor welke vervoersmiddelen de stalling bedoeld is!

Een van de bekendste fietsfiles van Utrecht

De Lange Viestraat is het toneel van een van de bekendste dagelijkse fietsfiles in het centrum van Utrecht. Op de drukke momenten van de dag vormt zich een file van vaak meer dan 25 meter lang, waarin fietsers vaak met z’n tweeën of drieën naast elkaar staan.

In de halve minuut dat het stoplicht voor fietsers op groen staat lost de file op, om zich tussen twee groenbeurten in direct weer te vormen. En zo gaat dat maar door en door en door.

Het is als een duurzame hartslag van de stad, de enige file die je in de stad wilt zien!

Augustus 2022

Interview RTV Utrecht over beste fietsstad ter wereld

’s Avonds heen en weer over de Moreelsebrug

Rondje fietsen om de Utrechtse singels

Niets leuker dan af en toe een rondje om de Utrechtse singels te fietsen. Zeker als de herinrichting van weer een stuk weg gereed is. In deze video is te zien dat het stuk tussen de Bartholomeusbrug en het Moreelsepark (vanaf minuut 2:30 tot 3:40) een compleet andere uitstraling heeft gekregen. Begin en eind van het rondje is bij het Ledig Erf, vlakbij het zuidelijkste punt van de singels.

Juli 2022

Interview voor EditieNL

In juli werd ik geïnterviewd door EditieNL, het nieuwsprogramma op RTL4 dat aandacht besteed aan de achtergronden op het dagelijks nieuws. Met verslaggever Gerben Kamphorst fietste ik langs de Oudegracht in Utrecht terwijl we over mijn filmpjes praatten.

Juni 2022

Avondspits op het drukste kruispunt van Utrecht

Compilatie voor Wereld Fiets Dag 2022

Zicht op het verkeer
op de Neude

Versnelde weergave van zes minuten verkeer bij de Neude. In deze zes minuten passeren talloze voetgangers en fietsers, 9 bussen en slechts 6 auto’s. Probeer je nu eens voor te stellen hoe leefbaar deze zelfde situatie er uit zou zijn als die aantallen omgedraaid zouden zijn…

Verkeer op fietsstraat Burgemeester Reigerstraat

In het voorjaar van 2022 is de herinrichting van de Burgemeester Reigerstraat als fietsstraat afgerond. In dit filmpje van 5 minuten is te zien hoe de straat door het verkeer gebruikt wordt: fietsers zijn in een ruime meerderheid, auto’s en bussen passen hun snelheid en gedrag aan en zijn, zoals de bedoeling is in fietsstraten, duidelijk te gast. De gemiddelde snelheid in de straat maak het voor voetgangers veilig om op willekeurige punten over te steken.

Mei 2022

De Bastionweg, een nieuwe fietsstraat in Utrecht

Een nieuwe fietsstraat in Utrecht, langs Fort Blauwkapel. Tot voor kort was de Bastionweg vooral gericht op autoverkeer, maar nu is de straat geoptimaliseerd voor fietsers: de snelheid is teruggebracht naar 30 km/u, er ligt het herkenbare rode asfalt, er liggen verkeersdrempels en auto’s zijn niet langer hoofdgebruikers maar gasten.

Van rustig groen naar stedelijke levendigheid

De voordelen van een compacte fietsstad: in een kwartiertje fiets je van de weelderige, groene en rustige buitenwijken zo recht het levendige stadscentrum in. In dit filmpje fiets ik vanuit de westkant van Utrecht langs de Vecht steeds stedelijker gebied in, totdat ik langs de Oudegracht recht het centrum in fiets.

Fietsen door het Vondelpark in Amsterdam

Voor een verjaardagsfeestje waren we in Amsterdam. Ik kon het niet laten om even de fiets te pakken en een stukje door het Vondelpark te gaan fietsen. En op een zonnige zondagmiddag ben je dan niet de enige! Het park krioelt van de mensen, wandelend, fietsend of gewoon lekker chillend in het gras. Wat een heerlijk sfeertje!

De mooiste straat van Utrecht?!

De Eligenstraat in Utrecht, een straatje van iets meer dan 100 meter gelegen tussen de Nieuwegracht en de Lange Nieuwstraat, is één van de mooiste (en misschien wel DE mooiste?) straten van Utrecht. Mooie huizen, veel groen, mooie klinkers en vooral géén geparkeerde auto’s! Prachtig!

Gezinsuitje met
de fiets

Niets fijner dan een gezinsuitje op een zonnige dag. Op de fiets naar een mooie plek, lekker spelen en ontspannen, en dan aan het eind van de dag met een rustig tempo weer richting huis fietsen. In dit geval door het prachtige Maximapark in de Utrechtse wijk Leidsche Rijn.

Verstopte straten
in Utrecht

De auto. Voor velen het ultieme symbool van vrijheid. Maar wanneer in de straten in de stad om wat voor reden dan ook dichtslibben , zie je duidelijk het verschil tussen mensen die denken dat ze de ultieme vrijheidsmachine hebben gekocht en mensen die dat ook echt hebben gedaan! Die fietsen namelijk met het grootste plezier langs die ellendige files!

April 2022

Over de Weg tot de Wetenschap

Een ritje over de Weg tot de Wetenschap, tussen stadion Galgenwaard en het Utrecht Science Park. De weg is zo ingericht dat alle weggebruikers voldoende ruimte en geen last van elkaar hebben: een wandelpad door het park, een breed fietspad voor beide richtingen, een mooie groene trambaan en, het verste weg van het langzame verkeer, een tweebaans autoweg. Een perfect straatontwerp!.

Koningsdag: Utrecht wordt één grote fietsenstalling

Tijdens Koningsavond en -dag lijkt het wel alsof Utrecht in één grote openbare fietsenstalling verandert. Voor alle stallingen staan lange rijen, dus elke beschikbare plek op straat wordt ook benut! Zou iedereen zijn of haar fiets nog hebben teruggevonden?

Via de fietsenstalling zo de supermarkt in!

Boodschappen doen op z’n Nederlands: over de rode loper met je fiets de fietsenstalling in, je fiets parkeren en zo door de schuifdeuren de supermarkt in. Het kan onder het oude postkantoor (nu o.a. bibliotheek) aan de Neude, waar de fietsenstalling en de supermarkt in de kelder met elkaar verbonden zijn. Wel zo handig!

Herinrichting fietsstraten afgerond

In iets meer dan een jaar tijd zijn de Nachtegaalstraat en de Burgemeester Reigerstraat aan de oostkant van Utrecht opnieuw ingericht. Beide straten zijn fietsstraat geworden met het kenmerkende rode asfalt en een snelheidslimiet van 30 km per uur. Zowel auto’s, bussen als fietsers maken gebruik van de rijbaan, waarbij fietsers de hoofdgebruiker zijn.

Voor voetgangers is er meer ruimte gekomen door bredere trottoirs en ook is er meer ruimte gekomen voor groen, terrassen en fietsparkeren. Door de herinrichting hebben beide straten een vriendelijker karakter gekregen en zijn ze voor zowel weggebruikers, omwonenden als winkelend publiek aantrekkelijker geworden.

Een besneeuwd rondje om de Utrechtse singels

Op 1 april een rondje fietsen om de singels in Utrecht, dan verwacht je niet dat er een laagje sneeuw ligt. ’s Ochtends maakte ik meteen gebruik van de gelegenheid, want de sneeuw zou niet lang blijven liggen. Maar wat lag de stad er even mooi bij!

Een witte Oosterspoorbaan. In april…

Geen grap, op 1 april lag er een dun laagje sneeuw in Utrecht. En ook met sneeuw is het prima en mooi fietsen over de Oosterspoorbaan!

Maart 2022

Fiets – trein – fiets combinatie
Utrecht – Rotterdam v.v.

Eind maart bezocht ik, voor het eerst in lange tijd, Rotterdam. Om de stad, waar ik zo lang gewerkt heb, op de fiets te (her)ontdekken.

Gebruik makend van de stallingsmogelijkheden voor fietsen op de Nederlandse treinstations, de OV-fiets en de uitgebreide dienstregeling van de NS werd het een ontspannen dagje uit met een reis die soepel en efficiënt verliep!

Exact een uur nadat ik mijn huis in Utrecht verliet en met de fiets naar het Centraal Station fietste, fietste ik op een OV-fiets al door het centrum van Rotterdam, zo’n 60 kilometer verderop.

Bruggenrondje over de Nieuwe Maas in Rotterdam

Hoewel Rotterdam nog steeds een erg op de auto gerichte stad is, is het ook een ​​geweldige stad om doorheen te fietsen. Niet alleen vanwege de bestaande fietsinfrastructuur, maar ook vanwege de iconische bruggen over de Nieuwe Maas en de zeer on-Hollandse skylines.

Allemaal gevat in een rondje van 4 kilometer: over de Erasmusbrug van Noord naar Zuid, via de Koninginnebrug naar het Noordereiland, via de Willemsbrug weer naar Noord en via Boompjes weer terug naar de Erasmusbrug.

Heropening Burgemeester Reigerstraat als fietsstraat

Op 25 maart werd de opnieuw ingerichte Burgemeester Reigerstraat heropend. Samen met Jelle Bakker, de eerste fietsburgemeester van Utrecht, ging ik een kijkje nemen. Hoewel de werkzaamheden op dat moment nog niet helemaal afgerond waren, geeft de verse laag rood asfalt de nieuwe fietsstraat meteen een fietsvriendelijk karakter. En het reed ook nog eens heerlijk!

Interview met RTV Utrecht over De Filmende Fietser

Op een zonnige ochtend begin maart werd ik geïnterviewd door RTV Utrecht over mijn ‘werk’ als Filmende Fietser. Het resultaat is dit leuke filmpje, waarin ik voor de verandering een keer zelf fietsend in beeld kom.

De twee molens van
Oud-Zuilen

Tijdens een mooie fietstocht door het Waterliniegebied ten noorden van Utrecht kwamen we langs deze twee prachtige molens: de Molen van de Polder Westbroek en de Molen van de Polder Buitenweg.

De Molen van de Polder Westbroek is gebouwd in 1753 en is niet alleen de grootste molen van de provincie Utrecht, er zit ook een mooi stukje familiegeschiedenis aan vast. Ongeveer een eeuw geleden was één van mijn voorouders hier molenaar. Hoewel de molen (tijdelijk) niet draait is het mooi om te zien dat hij er nog staat en ik aan mijn kinderen kan vertellen dat één van hun voorouders in de molen gewoond en gewerkt heeft.

Fietsen door
Tull en Het Waal

Fietsen door de prachtige landelijke omgeving van Tull en Het Waal, een klein dorp in de gemeente Houten. Inspanning komt tijdens dit soort mooie fietsritten op hetzelfde neer als ontspanning!

Februari 2022

Rondje fietsen om station Driebergen – Zeist

Het treinstation van Driebergen-Zeist was tot een paar jaar geleden een heus verkeersknelpunt. Door de gelijkvloerse spoorwegovergang stond het verkeer beide kanten op vaak stil. De verbouwing van het gebied, die twee jaar geleden is afgerond, heeft het station en de directe omgeving volledig getransformeerd, waardoor het een veilige en fijne plek is om door te fietsen of van vervoerswijze te wisselen.

Fietsend door de grootste fietsenstalling ter wereld

De grootste fietsenstalling ter wereld biedt plaats aan maar liefst 12.500 fietsen en bevindt zich onder het stationsplein bij het Centraal Station in Utrecht. Je kan er uiteraard heel goed en functioneel je fiets stallen om je weg met de trein te vervolgen, maar er alleen een rondje doorheen fietsen is stiekem nog veel leuker!

Kindvriendelijk Koekoeksplein in Utrecht

Slechts enkele verkeerspaaltjes zijn vaak al voldoende om veilige, autoluwe, groene en kindvriendelijke pleinen en speelplaatsen in woonwijken te creëren. Het Koekoeksplein in Utrecht is zo’n plek waar kinderen van de naastgelegen school en kinderen uit de buurt veilig kunnen spelen, zonder zich zorgen te hoeven maken over gemotoriseerd verkeer.

Januari 2022

Fietsend door Utrecht op een mistige ochtend.

Een vroege ochtend in januari. De mist hangt als een dikke sluier over de stad. Perfect weer voor een fietsrit. Naar het werk, naar school, of gewoon ter ontspanning!

Deze rit begint op regenboogfietspad op het Utrecht Science Park en eindigt in de dikke mist bij Utrecht Centraal Station.

Fietsend door Utrecht, van West naar Oost

Het netwerk van gescheiden fietspaden en fietsstraten in Utrecht is zeer uitgebreid. Je kan dwars door de stad fietsen, van de Hogeweidebrug (Gele Brug) aan de westkant naar de Berekuil aan de oostkant, waarbij je de weg nauwelijks hoeft te delen met gemotoriseerd verkeer. Dit maakt fietsen veilig en leuk voor fietsers van alle leeftijden en niveaus!

Prachtig buurtje in de Utrechtse Rivierenwijk

Fietsend door de Schipbeekstraat, Zaanstraat en Spaarnestraat in de Utrechtse Rivierenwijk. Denk de auto’s weg en je ziet een prachtig klein buurtje met huizen uit het begin van de 20e eeuw. De detaillering in het metselwerk is schitterend, op zo’n manier worden huizen tegenwoordig helaas niet meer gebouwd.

December 2021

Mistige rit dwars door Utrecht

Utrecht, 27 december 2021. Het is mistig en in het centrum zijn de straten uitgestorven en de fietspaden nagenoeg leeg. Moet de stad bijkomen van de kerstdagen? Ongetwijfeld. Maar het is vooral de lockdown (en het weer) die voor dit desolate beeld van de stad zorgen.

Fietsbruggen in Nederland. Compilatie deel 2

Deel twee van een compilatie van fietsbruggen in Nederland. Wederom met veel Utrechtse bruggen, maar ook de Hovenring in Eindhoven, het Overdamspad in Houten (langs de gekleurde huizen), de Nieuwe Heemstederbrug in Nieuwegein en de Oostwaarderbrug in Stichtse Vecht schitteren in deze compilatie.

De grootste kerstboom van Nederland

Met de fiets langs de Gerbrandytoren in de gemeente IJsselstein. Deze 372 meter hoge zendmast wordt elk jaar omgetoverd tot de grootste kerstboom van Nederland en één van de grootste ter wereld!

Fietsonderdoorgang langs Merwedekanaal

Langs het Merwedekanaal in Utrecht is eind 2020 de fietsonderdoorgang ter hoogte van de Nelson Mandelabrug geopend. De prachtige onderdoorgang zorgt er voor dat fietsers op deze drukke fietsroute op een veilige en leuke manier een tweebaans rijweg inclusief dubbele busbaan kunnen passeren. Ook voor wandelaars en hardlopers is de onderdoorgang een enorme vooruitgang ten opzichte van de gelijkvloerse kruising in de oude situatie.

Op Buuren Dorp, een 21e-eeuwse woonwijk met historisch karakter

Op Buuren is een 21e-eeuwse woonwijk in de gemeente Stichtse Vecht, bestaande uit drie gedeelten: Op Buuren Dorp, Op Buuren Buiten en Op Buuren Park. De wijk ligt aan de oevers van de rivier de Vecht, tussen Oud-Zuilen en de dorpskern van Maarssen.

Op Buuren Dorp (video) heeft, door de verschillende bouwstijlen, een historisch karakter gekregen. De parkeerplaatsen zijn geconcentreerd aan de rand van de wijk en op binnenplaatsen, waardoor de wijk zelf autoluw oogt en fietsers en voetgangers alle ruimte hebben.

Fietsbruggentrio tussen Houten en Nieuwegein

In deze fietsvideo een bijzonder ensemble van Nederlandse fietsinfrastructuur: de Nieuwe Heemsteedsebrug, Heemsteedsebrug (langs een oude sluis) en Overeindsebrug vormen samen een aantrekkelijke fietsverbinding over het Amsterdam Rijnkanaal tussen de gemeenten Houten en Nieuwegein

November 2021

Fietsbruggen in en om Utrecht. Een compilatie

Ik ben gek op fietsbruggen, en daarvan zijn er in Utrecht gelukkig genoeg! Fietsbruggen zijn er in vele soorten, maten en kleuren. Met een lange, rechte aanloop, of juist een korte steile aanloop. Over wegen, water, spoorwegen en zelfs over een school. In deze korte compilatie heb ik negen fietsbruggen in en om Utrecht in beeld gebracht:

  • Dafne Schippersbrug
  • Hoge Weidebrug (Gele brug)
  • Rijnveldsche Pad
  • Moreelsebrug
  • Bunnikseweg
  • Demkabrug
  • Koppelbrug
  • Prins Clausbrug
  • Fietsbrug de Gagel

Een zonnige vrijdagochtendrit door de stad.

Ik hou van vrijdagochtendritjes door de stad. Zeker als de zon volop schijnt. De lange schaduwen en de kleur van de bomen verraden het seizoen: het is inmiddels volop herfst.

Het geluid van de losse klinkers, de bedrijvigheid, de relaxte atmosfeer in de stad. Allemaal ingrediënten die dit soort fietsritjes tot kleine geluksmomenten maken. Wat wil een mens nog meer?!

Kou, vocht en mist: prima fietsomstandigheden!

Het is weer de tijd van het jaar waarin ochtenden koud worden en niet zelden ook mistig en nat. Misschien niet direct de meest uitnodigende omstandigheden om op de fiets te springen, maar over het algemeen trekken veel Nederlanders zich daar weinig van aan!

De uitstekende fietsinfrastructuur helpt daar natuurlijk ook bij: in alle weersomstandigheden zorgt deze er voor dat er veilig gefietst kan blijven worden. En tegen het weer kan je je kleden! Op deze koude, vochtige en erg mistige woensdagochtend in november is het dan ook druk op de Dafne Schippersbrug met fietsers die naar school of naar hun werk gaan.

Twee verschillende routes naar Utrecht Science Park

Elke dag fietsen duizenden studenten vanaf Utrecht Centraal Station naar Utrecht Science Park. De meeste fietsers nemen de drukke Vredenburg route, die in een rechte lijn de stad uitvoert. Maar er is een tweede route die vrijwel evenlang is, maar een stuk rustiger. Deze Herenroute kronkelt vanaf het Centraal Station richting het oosten van de stad en komt samen met de Vredenburgroute aan het begin van de Burgemeester Reigerstraat. Vanaf daar zijn beide routes gelijk.

Kleur op een grijze dag

Een filmpje van het regenboogfietspad op het Utrecht Science Park heb ik al eerder gepost, maar deze grijze dag kon wel wat kleur en vrolijkheid gebruiken!

Kaarsrechte rit over de Amsterdamsestraatweg

Fietsen over de 5 kilometer lange en vrijwel kaarsrechte Amsterdamsestraatweg in Utrecht . Gebouwd in 1812 in opdracht van Napoleon Bonaparte als onderdeel van de Route Imperiale 2 (van Parijs naar Amsterdam). Nu de langste straat van Utrecht en de langste winkelstraat van Nederland. Over een paar jaar ondergaat de straatweg een nodige herinrichting.

Oktober 2021

Opening fietsenstalling House Modernes

Op vrijdag 15 oktober opende wethouder Lot van Hooijdonk de grootste gemeentelijke fietsenstalling in de binnenstad van Utrecht. Op uitnodiging van de gemeente Utrecht mocht ik daarbij aanwezig zijn.

De locatie, in de kelder van het gerenoveerde en vlak daarvoor geopende House Modernes, biedt plaats aan zo’n 900 fietsen, waaronder plekken voor extra brede fietsen/bakfietsen. Een welkome aanvulling op de al aanwezige fietsenstallingen in het centrum!

Een mistig ritje over de Oosterspoorbaan

Nadat ik mijn kinderen naar school heb gebracht fiets ik langs de Oosterspoorbaan, één van mijn favoriete fietspaden in Utrecht. Door de mist ziet het er deze ochtend vrij mysterieus uit. En dat zorgt voor mooie beelden!

Een regenachtige vrijdagmiddagspits

Oktober begint nat. De vrijdagmiddagspits verregent behoorlijk, maar daar laten zich maar weinig fietsers en voetgangers door tegenhouden. Dat komt natuurlijk omdat Nederlanders van kinds af aan te horen krijgen dat ze niet van suiker zijn en dat ze van een beetje regen niet smelten 😉 bouw Wonderwoods en Galaxy Tower en via Leidseveertunnel terug naar bouwput Smakkelaarsveld. Wat een enorme transformatie ondergaat dit gebied!

September 2021

Ochtendspits in Utrecht

Ochtendspits op een donderdagmorgen in het centrum van Utrecht. Dat betekent in een lange sliert fietsend van A naar B. In dit filmpje van het Smakkelaarsveld richting de Neude, waar het fietsverkeer zich in wat meer richtingen verspreidt.

Het Nederlands Film Festival staat weer voor de deur, getuige de vlaggen bij Tivoli en het grote gouden Kalf op de Neude.

Omleidingsroute Catharijnesingel

In verband met werkzaamheden op de Catharijnesingel is er voor fietsers een omleidingsroute ingesteld. Fietsers worden via de Nicolaas Beetsstraat over de Herman Gorterstraat en de Laan van Puntenburg richting het Centraal Station geleid.

Het stuk van de omleidingsroute langs het NS-kantoor is fietspad onwaardig: rommelig, onoverzichtelijk en een erg slecht wegdek. Als goedmakertje gaat de route daarna door de fietsenstalling onder het stationsplein, dat is altijd leuk!

10 kilometer fietsen langs het water

Na het opnemen van een paar filmpjes in opdracht van Parkmanagement Lage Weide fietste ik weer terug naar huis. De route, van zo’n 10 kilometer, ging vrijwel geheel langs het water.

De fietstocht gaat langs het Amsterdam-Rijnkanaal, het Merwedekanaal en de Vaartsche Rijn. Onderweg kom ik niet minder dan 14 bruggen tegen!

In de avond over de Moreelsebrug

De Moreelsebrug verbindt de centrumzijde van Utrecht Centraal met de Jaarbeurszijde van het station en is voor fietsers en voetgangers een mooie verbinding over het station heen.

Behalve praktisch is de brug ook een populaire fotoplek voor trein-spotters en bewonderaars van het stationsgebouw, het Stadskantoor en de Rabotoren. Zeker in de avond, wanneer de brug én de omgeving mooi verlicht zijn!

Fietsen over een voormalig militair vliegveld

De landingsbaan van de voormalig militaire Vliegbasis Soesterberg is, buiten het broedseizoen om, toegankelijk voor fietsers en wandelaars. Op deze 3 kilometer lange en maar liefst 45 meter breed strook asfalt hoef je het niet zo nauw te nemen met de baan die je fietst!

Tijdens het fietsen geniet je van de natuur aan beide kanten van de landingsbaan, de opstijgende en overvliegende zweefvliegtuigen, de barakken die her en der op het terrein tussen bomen verscholen staan en de vliegtuigen die buiten op het terrein van het Nationaal Militair Museum staan.

Twee kanten op over de Dafne Schippersbrug

De Dafne Schippersbrug over het Amsterdam-Rijnkanaal in Utrecht behoeft geen verdere introductie. De mooiste en leukste fietsbrug van de stad wat mij betreft!

Gefilmd vanuit Leidsche Rijn richting Oog in Al en gefilmd vanuit Oog in Al richting Leidsche Rijn.

Fietsenzee op de Muntsluisbrug

Het gebied rondom de Muntsluisbrug, tussen Oog in Al en Lombok, is op warme dagen een ware trekspleister voor zonaanbidders en mensen die komen zwemmen in het Merwedekanaal.

De Muntsluisbrug verandert dan ook regelmatig in een zee van geparkeerde fietsen van mensen die uit de hele stad, en gezien het aantal geel-blauwe OV-fietsen ook van buiten de stad, naar deze plek komen.

Een rustig ritje over de Cremerstraat

Een aangenaam ritje over de Cremerstraat, een anderhalf kilometer lange fietsstraat in Utrecht waar fietsverkeer voorrang heeft op autoverkeer.

Tussen de treinsporen richting Rotterdam/Den Haag en de fietsstraat ligt het Cremerpark, wat deze plek ook voor wandelaars erg uitnodigend maakt.

’s Avonds door Utrecht centrum

Een heerlijk ritje door het centrum van Utrecht, op een gemoedelijke septemberavond. Op straat vooral fietsers en wandelaars, een enkele scooter en een paar bussen. Verder veel geparkeerde fietsen, vooral op de Neude. Nauwelijks auto’s in het straatbeeld. Het geheel zorgt voor een hele gemoedelijke sfeer, die nog wordt versterkt door de gezellige verlichting van de terrassen!

Juli 2021

Zonnepanelen-fietspad Maartsendijk

In juli 2021 werd in Maartensdijk, even ten noorden van Utrecht, een zonnepanelenfietspad in gebruik genomen. Met een lengte van 330 meter zou het zelfs het langste zonnepanelenfietspad ter wereld zijn. Het fietspad dient als proef, om te testen of weginfrastructuur gebruikt kan worden om zonne-energie op te wekken. Meer over dit project is te lezen op de website van de Provincie Utrecht.

Over de nieuwe fietsbrug in Houten

Fietsstad Houten blijft innoveren, met als resultaat een nieuwe fietsbrug: de Hoonbrug. De 80 meter lange brug zorgt voor betere ontsluiting van bedrijvenpark De Meerpaal en is duurzaam gebouwd: de brug bestaat deels uit gerecyclede petflessen. Aan het golvende ontwerp dankt de brug de bijnaam ‘Kamelenbrug’.

Juni 2021

Regenboogfietspad Utrecht Science Park

In juni opende op het Utrecht Science Park het langste regenboogfietspad ter wereld. Het fietspad, een idee van de Utrechtse Hogeschoolstudent Elias van Mourik, is 570 meter lang en doorkruist het Science Park van oost naar west. Het fietspad is een kleurrijk symbool voor acceptatie, diversiteit en inclusie. Bovenstaande video werd onder meer opgepikt door Nu.nl en Ad.nl en is ook door de Univseriteit Utrecht gebruikt voor promotiedoeleinden.

Langs de Vecht in Maarssen-Dorp

Op een zonnige vrijdag in juni fietste ik een mooi rondje Utrecht-Breukelen-Utrecht gemaakt. Op de terugweg door Maarssen-dorp. Via de Diependaalsedijk en Kaatsbaan naar de Langegracht. Langs prachtige gevels en de Vecht!

Timelapsevideo Het Lint Leidsche Rijn

Op een mooi avond in juni fietste ik een rondje over Het Lint, het 10 kilometer lange fiets- en wandelpad in Leidsche Rijn. Het Lint omcirkelt het Maximapark, één van de grootste stadsparken van Nederland en bijna net zo groot als de binnenstad van Utrecht. Het Lint is, zeker op een mooie avond, een waar paradijs voor wandelaars, hardlopers, wielrenners, fietsers, skaters etc. Het mooie aan Het Lint is dat er over de gehele lengte slechts enkele kruisingen zijn waar auto’s over kunnen steken. Dit maakt het fiets- en wandelpad dus ook nog eens hartstikke veilig!

Mei 2021

Rondje om Utrecht Centraal

Met de fiets een rondje om en door Utrecht Centraal heen. Door de grootste fietsenstalling ter wereld, over de Moreelsebrug, langs nieuwbouw Wonderwoods en Galaxy Tower en via Leidseveertunnel terug naar bouwput Smakkelaarsveld. Wat een enorme transformatie ondergaat dit gebied!

Timelapsvideo rondje Utrechtse singels

Timelapsefilmpje van een volledig rondje om de herstelde Utrechtse singels (bijna 6 km). Eeuwenlang was de zogeheten Stadsbuitengracht onderdeel van de verdediging van Utrecht. Nu is het een plek voor ontspanning: watersport, wandelen, hardlopen, fietsen.

Fietspad Park Oosterspoorbaan

Één van mijn favoriete fietspaden in Utrecht loopt door Park Oosterspoorbaan, tussen de Maliesingel en de Koningsweg/Gansstraat. Speels aangelegd, veel groen en langs, over en onder de karakteristieke materialen van de oude spoorweg. En met een leuk klimmetje er in!

Rooseveltboulevard Kanaleneiland

Kanaleneiland heeft een boulevard van maar liefst 2 kilometer langs het Amsterdam-Rijnkanaal. Flaneren langs het water, sporten, chillen in het groen of een terrasje pakken bij Op Roose. Op en top healthy urban living!

Rondje fietsen om Park Lepelenburg

Rondje fietsen om Park Lepelenburg. De werkzaamheden aan het Malieblad zijn bijna klaar. Asfalt er uit, veel meer ruimte voor groen en wandelaars en een veel fijnere fietsroute langs de singel! En ook de Maliebrug is weer als fietsbrug te gebruiken! 

Metamorfose Nachtegaalstraat

De metamorfose van de Nachtegaalstraat in Utrecht is bijna klaar! Een bredere stoep en meer groen. Meer parkeerplekken voor fietsen en (iets) minder voor auto’s. En letterlijk ruim baan voor fietsers als hoofdgebruikers van het rode asfalt! Utrecht fietsstad!

April 2021

Fietsen onder bloesembomen in Houten

De gemeente Houten is door de Nationale Fietsersbond maar liefst 3 keer uitgeroepen tot Fietsstad van Nederland. Dat heeft te maken met het autoluwe fietsnetwerk, het feit dat fietsers in Houten altijd voorrang hebben en Houten, na het behalen van de eerste titel in 2008, is blijven innoveren in fietsvriendelijkheid. Dat het fietsnetwerk in Houten behalve autoluw, veilig en zeer uitgebreid ook erg mooi is, bewijst bovenstaand fimpje waarin de bloesembomen langs het fietspad prachtig in bloei staan!

Langs de kleurrijke huizen in Houten

De gekleurde huizen langs het water doen je in eerste instantie misschien denken aan Nyhavn in Kopenhagen of Willemstad, Curaçao. Maar dit mooie tafereel is een stuk dichter bij huis, namelijk in Houten. De fietsbrug loopt over de Rietplas en buigt mooi voor de huizen langs, waardoor je er maximaal van kan genieten!

Februari 2021

Fietsen door een wit Utrecht

Op 7 februari ontwaakte Utrecht onder een deken van sneeuw. Zo vaak gebeurt dat niet dus ik hoefde niet lang na te denken en sprong meteen op de fiets voor een rondje door de stad. Vanuit Hoograven richting Tolsteegsingel, langs de Nieuwegracht, over het Domplein en onder de Domtoren door en via de Lijnmarkt, Oudegracht en Twijnstraat weer terug richting Hoograven. Wat een heerlijk ritje door een prachtig witte stad!