December 2021

Mistige rit dwars door Utrecht

Utrecht, 27 december 2021. Het is mistig en in het centrum zijn de straten uitgestorven en de fietspaden nagenoeg leeg. Moet de stad bijkomen van de kerstdagen? Ongetwijfeld. Maar het is vooral de lockdown (en het weer) die voor dit desolate beeld van de stad zorgen.

Fietsbruggen in Nederland. Compilatie deel 2

Deel twee van een compilatie van fietsbruggen in Nederland. Wederom met veel Utrechtse bruggen, maar ook de Hovenring in Eindhoven, het Overdamspad in Houten (langs de gekleurde huizen), de Nieuwe Heemstederbrug in Nieuwegein en de Oostwaarderbrug in Stichtse Vecht schitteren in deze compilatie.

De grootste kerstboom van Nederland

Met de fiets langs de Gerbrandytoren in de gemeente IJsselstein. Deze 372 meter hoge zendmast wordt elk jaar omgetoverd tot de grootste kerstboom van Nederland en één van de grootste ter wereld!

Fietsonderdoorgang langs Merwedekanaal

Langs het Merwedekanaal in Utrecht is eind 2020 de fietsonderdoorgang ter hoogte van de Nelson Mandelabrug geopend. De prachtige onderdoorgang zorgt er voor dat fietsers op deze drukke fietsroute op een veilige en leuke manier een tweebaans rijweg inclusief dubbele busbaan kunnen passeren. Ook voor wandelaars en hardlopers is de onderdoorgang een enorme vooruitgang ten opzichte van de gelijkvloerse kruising in de oude situatie.

Op Buuren Dorp, een 21e-eeuwse woonwijk met historisch karakter

Op Buuren is een 21e-eeuwse woonwijk in de gemeente Stichtse Vecht, bestaande uit drie gedeelten: Op Buuren Dorp, Op Buuren Buiten en Op Buuren Park. De wijk ligt aan de oevers van de rivier de Vecht, tussen Oud-Zuilen en de dorpskern van Maarssen.

Op Buuren Dorp (video) heeft, door de verschillende bouwstijlen, een historisch karakter gekregen. De parkeerplaatsen zijn geconcentreerd aan de rand van de wijk en op binnenplaatsen, waardoor de wijk zelf autoluw oogt en fietsers en voetgangers alle ruimte hebben.

Fietsbruggentrio tussen Houten en Nieuwegein

In deze fietsvideo een bijzonder ensemble van Nederlandse fietsinfrastructuur: de Nieuwe Heemsteedsebrug, Heemsteedsebrug (langs een oude sluis) en Overeindsebrug vormen samen een aantrekkelijke fietsverbinding over het Amsterdam Rijnkanaal tussen de gemeenten Houten en Nieuwegein

November 2021

Fietsbruggen in en om Utrecht. Een compilatie

Ik ben gek op fietsbruggen, en daarvan zijn er in Utrecht gelukkig genoeg! Fietsbruggen zijn er in vele soorten, maten en kleuren. Met een lange, rechte aanloop, of juist een korte steile aanloop. Over wegen, water, spoorwegen en zelfs over een school. In deze korte compilatie heb ik negen fietsbruggen in en om Utrecht in beeld gebracht:

  • Dafne Schippersbrug
  • Hoge Weidebrug (Gele brug)
  • Rijnveldsche Pad
  • Moreelsebrug
  • Bunnikseweg
  • Demkabrug
  • Koppelbrug
  • Prins Clausbrug
  • Fietsbrug de Gagel

Een zonnige vrijdagochtendrit door de stad.

Ik hou van vrijdagochtendritjes door de stad. Zeker als de zon volop schijnt. De lange schaduwen en de kleur van de bomen verraden het seizoen: het is inmiddels volop herfst.

Het geluid van de losse klinkers, de bedrijvigheid, de relaxte atmosfeer in de stad. Allemaal ingrediënten die dit soort fietsritjes tot kleine geluksmomenten maken. Wat wil een mens nog meer?!

Kou, vocht en mist: prima fietsomstandigheden!

Het is weer de tijd van het jaar waarin ochtenden koud worden en niet zelden ook mistig en nat. Misschien niet direct de meest uitnodigende omstandigheden om op de fiets te springen, maar over het algemeen trekken veel Nederlanders zich daar weinig van aan!

De uitstekende fietsinfrastructuur helpt daar natuurlijk ook bij: in alle weersomstandigheden zorgt deze er voor dat er veilig gefietst kan blijven worden. En tegen het weer kan je je kleden! Op deze koude, vochtige en erg mistige woensdagochtend in november is het dan ook druk op de Dafne Schippersbrug met fietsers die naar school of naar hun werk gaan.

Twee verschillende routes naar Utrecht Science Park

Elke dag fietsen duizenden studenten vanaf Utrecht Centraal Station naar Utrecht Science Park. De meeste fietsers nemen de drukke Vredenburg route, die in een rechte lijn de stad uitvoert. Maar er is een tweede route die vrijwel evenlang is, maar een stuk rustiger. Deze Herenroute kronkelt vanaf het Centraal Station richting het oosten van de stad en komt samen met de Vredenburgroute aan het begin van de Burgemeester Reigerstraat. Vanaf daar zijn beide routes gelijk.

Kleur op een grijze dag

Een filmpje van het regenboogfietspad op het Utrecht Science Park heb ik al eerder gepost, maar deze grijze dag kon wel wat kleur en vrolijkheid gebruiken!

Kaarsrechte rit over de Amsterdamsestraatweg

Fietsen over de 5 kilometer lange en vrijwel kaarsrechte Amsterdamsestraatweg in Utrecht . Gebouwd in 1812 in opdracht van Napoleon Bonaparte als onderdeel van de Route Imperiale 2 (van Parijs naar Amsterdam). Nu de langste straat van Utrecht en de langste winkelstraat van Nederland. Over een paar jaar ondergaat de straatweg een nodige herinrichting.

Oktober 2021

Opening fietsenstalling House Modernes

Op vrijdag 15 oktober opende wethouder Lot van Hooijdonk de grootste gemeentelijke fietsenstalling in de binnenstad van Utrecht. Op uitnodiging van de gemeente Utrecht mocht ik daarbij aanwezig zijn.

De locatie, in de kelder van het gerenoveerde en vlak daarvoor geopende House Modernes, biedt plaats aan zo’n 900 fietsen, waaronder plekken voor extra brede fietsen/bakfietsen. Een welkome aanvulling op de al aanwezige fietsenstallingen in het centrum!

Een mistig ritje over de Oosterspoorbaan

Nadat ik mijn kinderen naar school heb gebracht fiets ik langs de Oosterspoorbaan, één van mijn favoriete fietspaden in Utrecht. Door de mist ziet het er deze ochtend vrij mysterieus uit. En dat zorgt voor mooie beelden!

Een regenachtige vrijdagmiddagspits

Oktober begint nat. De vrijdagmiddagspits verregent behoorlijk, maar daar laten zich maar weinig fietsers en voetgangers door tegenhouden. Dat komt natuurlijk omdat Nederlanders van kinds af aan te horen krijgen dat ze niet van suiker zijn en dat ze van een beetje regen niet smelten 😉 bouw Wonderwoods en Galaxy Tower en via Leidseveertunnel terug naar bouwput Smakkelaarsveld. Wat een enorme transformatie ondergaat dit gebied!

September 2021

Ochtendspits in Utrecht

Ochtendspits op een donderdagmorgen in het centrum van Utrecht. Dat betekent in een lange sliert fietsend van A naar B. In dit filmpje van het Smakkelaarsveld richting de Neude, waar het fietsverkeer zich in wat meer richtingen verspreidt.

Het Nederlands Film Festival staat weer voor de deur, getuige de vlaggen bij Tivoli en het grote gouden Kalf op de Neude.

Omleidingsroute Catharijnesingel

In verband met werkzaamheden op de Catharijnesingel is er voor fietsers een omleidingsroute ingesteld. Fietsers worden via de Nicolaas Beetsstraat over de Herman Gorterstraat en de Laan van Puntenburg richting het Centraal Station geleid.

Het stuk van de omleidingsroute langs het NS-kantoor is fietspad onwaardig: rommelig, onoverzichtelijk en een erg slecht wegdek. Als goedmakertje gaat de route daarna door de fietsenstalling onder het stationsplein, dat is altijd leuk!

10 kilometer fietsen langs het water

Na het opnemen van een paar filmpjes in opdracht van Parkmanagement Lage Weide fietste ik weer terug naar huis. De route, van zo’n 10 kilometer, ging vrijwel geheel langs het water.

De fietstocht gaat langs het Amsterdam-Rijnkanaal, het Merwedekanaal en de Vaartsche Rijn. Onderweg kom ik niet minder dan 14 bruggen tegen!

In de avond over de Moreelsebrug

De Moreelsebrug verbindt de centrumzijde van Utrecht Centraal met de Jaarbeurszijde van het station en is voor fietsers en voetgangers een mooie verbinding over het station heen.

Behalve praktisch is de brug ook een populaire fotoplek voor trein-spotters en bewonderaars van het stationsgebouw, het Stadskantoor en de Rabotoren. Zeker in de avond, wanneer de brug én de omgeving mooi verlicht zijn!

Fietsen over een voormalig militair vliegveld

De landingsbaan van de voormalig militaire Vliegbasis Soesterberg is, buiten het broedseizoen om, toegankelijk voor fietsers en wandelaars. Op deze 3 kilometer lange en maar liefst 45 meter breed strook asfalt hoef je het niet zo nauw te nemen met de baan die je fietst!

Tijdens het fietsen geniet je van de natuur aan beide kanten van de landingsbaan, de opstijgende en overvliegende zweefvliegtuigen, de barakken die her en der op het terrein tussen bomen verscholen staan en de vliegtuigen die buiten op het terrein van het Nationaal Militair Museum staan.

Twee kanten op over de Dafne Schippersbrug

De Dafne Schippersbrug over het Amsterdam-Rijnkanaal in Utrecht behoeft geen verdere introductie. De mooiste en leukste fietsbrug van de stad wat mij betreft!

Gefilmd vanuit Leidsche Rijn richting Oog in Al en gefilmd vanuit Oog in Al richting Leidsche Rijn.

Fietsenzee op de Muntsluisbrug

Het gebied rondom de Muntsluisbrug, tussen Oog in Al en Lombok, is op warme dagen een ware trekspleister voor zonaanbidders en mensen die komen zwemmen in het Merwedekanaal.

De Muntsluisbrug verandert dan ook regelmatig in een zee van geparkeerde fietsen van mensen die uit de hele stad, en gezien het aantal geel-blauwe OV-fietsen ook van buiten de stad, naar deze plek komen.

Een rustig ritje over de Cremerstraat

Een aangenaam ritje over de Cremerstraat, een anderhalf kilometer lange fietsstraat in Utrecht waar fietsverkeer voorrang heeft op autoverkeer.

Tussen de treinsporen richting Rotterdam/Den Haag en de fietsstraat ligt het Cremerpark, wat deze plek ook voor wandelaars erg uitnodigend maakt.

’s Avonds door Utrecht centrum

Een heerlijk ritje door het centrum van Utrecht, op een gemoedelijke septemberavond. Op straat vooral fietsers en wandelaars, een enkele scooter en een paar bussen. Verder veel geparkeerde fietsen, vooral op de Neude. Nauwelijks auto’s in het straatbeeld. Het geheel zorgt voor een hele gemoedelijke sfeer, die nog wordt versterkt door de gezellige verlichting van de terrassen!

Juli 2021

Zonnepanelen-fietspad Maartsendijk

In juli 2021 werd in Maartensdijk, even ten noorden van Utrecht, een zonnepanelenfietspad in gebruik genomen. Met een lengte van 330 meter zou het zelfs het langste zonnepanelenfietspad ter wereld zijn. Het fietspad dient als proef, om te testen of weginfrastructuur gebruikt kan worden om zonne-energie op te wekken. Meer over dit project is te lezen op de website van de Provincie Utrecht.

Over de nieuwe fietsbrug in Houten

Fietsstad Houten blijft innoveren, met als resultaat een nieuwe fietsbrug: de Hoonbrug. De 80 meter lange brug zorgt voor betere ontsluiting van bedrijvenpark De Meerpaal en is duurzaam gebouwd: de brug bestaat deels uit gerecyclede petflessen. Aan het golvende ontwerp dankt de brug de bijnaam ‘Kamelenbrug’.

Juni 2021

Regenboogfietspad Utrecht Science Park

In juni opende op het Utrecht Science Park het langste regenboogfietspad ter wereld. Het fietspad, een idee van de Utrechtse Hogeschoolstudent Elias van Mourik, is 570 meter lang en doorkruist het Science Park van oost naar west. Het fietspad is een kleurrijk symbool voor acceptatie, diversiteit en inclusie. Bovenstaande video werd onder meer opgepikt door Nu.nl en Ad.nl en is ook door de Univseriteit Utrecht gebruikt voor promotiedoeleinden.

Langs de Vecht in Maarssen-Dorp

Op een zonnige vrijdag in juni fietste ik een mooi rondje Utrecht-Breukelen-Utrecht gemaakt. Op de terugweg door Maarssen-dorp. Via de Diependaalsedijk en Kaatsbaan naar de Langegracht. Langs prachtige gevels en de Vecht!

Timelapsevideo Het Lint Leidsche Rijn

Op een mooi avond in juni fietste ik een rondje over Het Lint, het 10 kilometer lange fiets- en wandelpad in Leidsche Rijn. Het Lint omcirkelt het Maximapark, één van de grootste stadsparken van Nederland en bijna net zo groot als de binnenstad van Utrecht. Het Lint is, zeker op een mooie avond, een waar paradijs voor wandelaars, hardlopers, wielrenners, fietsers, skaters etc. Het mooie aan Het Lint is dat er over de gehele lengte slechts enkele kruisingen zijn waar auto’s over kunnen steken. Dit maakt het fiets- en wandelpad dus ook nog eens hartstikke veilig!

Mei 2021

Rondje om Utrecht Centraal

Met de fiets een rondje om en door Utrecht Centraal heen. Door de grootste fietsenstalling ter wereld, over de Moreelsebrug, langs nieuwbouw Wonderwoods en Galaxy Tower en via Leidseveertunnel terug naar bouwput Smakkelaarsveld. Wat een enorme transformatie ondergaat dit gebied!

Timelapsvideo rondje Utrechtse singels

Timelapsefilmpje van een volledig rondje om de herstelde Utrechtse singels (bijna 6 km). Eeuwenlang was de zogeheten Stadsbuitengracht onderdeel van de verdediging van Utrecht. Nu is het een plek voor ontspanning: watersport, wandelen, hardlopen, fietsen.

Fietspad Park Oosterspoorbaan

Één van mijn favoriete fietspaden in Utrecht loopt door Park Oosterspoorbaan, tussen de Maliesingel en de Koningsweg/Gansstraat. Speels aangelegd, veel groen en langs, over en onder de karakteristieke materialen van de oude spoorweg. En met een leuk klimmetje er in!

Rooseveltboulevard Kanaleneiland

Kanaleneiland heeft een boulevard van maar liefst 2 kilometer langs het Amsterdam-Rijnkanaal. Flaneren langs het water, sporten, chillen in het groen of een terrasje pakken bij Op Roose. Op en top healthy urban living!

Rondje fietsen om Park Lepelenburg

Rondje fietsen om Park Lepelenburg. De werkzaamheden aan het Malieblad zijn bijna klaar. Asfalt er uit, veel meer ruimte voor groen en wandelaars en een veel fijnere fietsroute langs de singel! En ook de Maliebrug is weer als fietsbrug te gebruiken! 

Metamorfose Nachtegaalstraat

De metamorfose van de Nachtegaalstraat in Utrecht is bijna klaar! Een bredere stoep en meer groen. Meer parkeerplekken voor fietsen en (iets) minder voor auto’s. En letterlijk ruim baan voor fietsers als hoofdgebruikers van het rode asfalt! Utrecht fietsstad!

April 2021

Fietsen onder bloesembomen in Houten

De gemeente Houten is door de Nationale Fietsersbond maar liefst 3 keer uitgeroepen tot Fietsstad van Nederland. Dat heeft te maken met het autoluwe fietsnetwerk, het feit dat fietsers in Houten altijd voorrang hebben en Houten, na het behalen van de eerste titel in 2008, is blijven innoveren in fietsvriendelijkheid. Dat het fietsnetwerk in Houten behalve autoluw, veilig en zeer uitgebreid ook erg mooi is, bewijst bovenstaand fimpje waarin de bloesembomen langs het fietspad prachtig in bloei staan!

Langs de kleurrijke huizen in Houten

De gekleurde huizen langs het water doen je in eerste instantie misschien denken aan Nyhavn in Kopenhagen of Willemstad, Curaçao. Maar dit mooie tafereel is een stuk dichter bij huis, namelijk in Houten. De fietsbrug loopt over de Rietplas en buigt mooi voor de huizen langs, waardoor je er maximaal van kan genieten!

Februari 2021

Fietsen door een wit Utrecht

Op 7 februari ontwaakte Utrecht onder een deken van sneeuw. Zo vaak gebeurt dat niet dus ik hoefde niet lang na te denken en sprong meteen op de fiets voor een rondje door de stad. Vanuit Hoograven richting Tolsteegsingel, langs de Nieuwegracht, over het Domplein en onder de Domtoren door en via de Lijnmarkt, Oudegracht en Twijnstraat weer terug richting Hoograven. Wat een heerlijk ritje door een prachtig witte stad!