De Filmende Fietser op het regenboogfietspad op het Utrecht Science Park

Ik ben Geert van der Wilt. Samen met mijn vriendin en drie zoons woon ik met veel plezier in de Utrechtse wijk Hoograven. Ik ben als adviseur strategie en beleid werkzaam bij de Utrechtse woningcorporatie Bo-Ex. In mijn vrije tijd lees ik veel, loop ik vaak hard, fiets ik graag en ga ik regelmatig de natuur in. Het liefst maak ik mooie en lange wandeltochten door de Alpen, maar aangezien die niet in de achtertuin liggen kan je me vaak vinden in Amelisweerd en in de bossen en op de heidevelden rondom de stad.

Toen ik in 2018 van baan veranderde en in Utrecht bij een woningcoropratie ging werken, bracht dat mij de luxe om met de fiets naar het werk te kunnen gaan. Niet dat ik het jarenlange forensen met het openbaar vervoer richting mijn vorige werkgevers in Rotterdam en Amsterdam een straf vond, maar op de fiets, door de stad waar ik mijn hele leven al woon, is toch een stuk leuker en gezonder!

De verandering van werkplek zorgde er ook voor dat ik anders ging fietsen. De noodzaak om een bepaalde verbinding te halen viel weg, waardoor ik meer ontspannen ging fietsen. Vanaf nu geen gehaast meer! Daarnaast wilde ik snel bekend raken met het woningbezit van mijn nieuwe werkgever, waardoor ik met een heel andere blik ging fietsen. De blik ging van het fietspad voor me meer omhoog en opzij, naar de omgeving.

Op een gegeven moment bedacht ik dat het leuk zou zijn om filmpjes te gaan maken van mijn fietstochten. Mijn GoPro is handzaam genoeg om altijd mee te nemen en door filmpjes te maken tijdens het fietsen kon ik meteen wat oefenen met verschillende instellingen. Ik merkte dat mijn fietsfilmpjes op social media goed aansloegen en sommigen zelfs internationaal werden gedeeld. De wetenschap dat mensen ‘all over the place’ van mijn filmpjes genieten, er heimwee naar Utrecht van krijgen (ja echt!) of er inspiratie uit opdoen maakt het extra leuk voor mij!

Veel van mijn fietsfilmpjes ontstaan spontaan. Meestal heb ik mijn camera bij me als ik ga fietsen en als ik een mooie, bijzondere of leuke route rij, dan is een filmpje snel gemaakt. En soms fiets ik bewust ergens heen, als ik weet dat er een bijzonder project is opgeleverd. Zoals het regenboogfietspad op het Utrecht Science Park of het zonnepanelenfietspad in Maartsendijk.