Interview met RTV Utrecht

Hoewel ik pas net iets langer dan een half jaar als Filmende Fietser actief ben, zijn er al een paar leuke dingen uit voortgekomen. Een mooie klus voor Parkmanagement Lage Weide over de Demkabrug, een kennismaking met de Fietsersbond Utrecht en een uitnodiging om de opening van de nieuwe fietsenstalling onder House Modernes bij te wonen. En begin dit jaar kwam daar een interview verzoek van RTV Utrecht bij.

Afgelopen week, op een prachtige woensdagmorgen begin maart, was het zover en werd ik voor de verandering zelf gefilmd. Hieronder het artikel daarover van de website van RTV Utrecht.

Geert fietst en filmt alle straten van Utrecht: ‘Internationaal kijken ze met jaloerse blikken naar ons’

© RTV Utrecht

UTRECHT – Voor Geert gaat er niets boven het geluid van straatklinkers onder je fietsbanden. Als de Filmende Fietser kart hij door alle straten van Utrecht en plaatst hij video’s online. “Buitenlanders vergapen zich aan onze fietscultuur.”

Filmende Fietser Geert filmt alle straten van Utrecht

Fietsen is altijd al een hobby van hem geweest. “Ik vind het heerlijk om te doen na een lange dag werken. Even je hoofd leegmaken”, zegt hij. Op een gegeven moment bedacht hij dat het leuk zou zijn om filmpjes te maken van zijn fietstochten. Onder de naam de Filmende Fietser post Geert ze op sociale media. “Zo kan iedereen vanuit huis genieten van wat ons land op fietsgebied te bieden heeft”, zegt hij. En dat zijn er in Utrecht nogal wat: van een ritje in de historische binnenstad tot een fietstocht dwars door de grootste fietsenstalling van Nederland.

Al snel stroomden de reacties binnen. Geert: “Van mensen die vroeger in Utrecht hebben gewoond en nu met weemoed terugkijken naar hun stad, maar ook veel internationale reacties. Onze fietscultuur is voor ons misschien heel vanzelfsprekend, maar in het buitenland staan ze er versteld van.”

Favoriete fietsplekken

Omdat hem geen fietspad onbekend is, weet Geert natuurlijk ook waar in Utrecht je het beste kunt gaan met je stalen ros. “De Oosterspoorbaan is een van mijn favoriete fietsplekken: een prachtig pad met een mooie geschiedenis”, vertelt hij. “Maar ook het Lint bij het Máximapark in Leidsche Rijn en Amelisweerd en Rhijnauwen zijn geliefd.”

Helaas zijn er in ons stadsie ook nachtmerrieplekken voor tweewielers. “Ik kom niet graag in de Nobelstraat. Het begint als een vrij breed fietspad, maar wordt ineens heel smal. Er staan vaak ook allerlei containers. En dat terwijl het een van de belangrijkste fietsroutes is van het Centraal Station naar de Uithof. Maar ook de Demka-spoorbrug over het Amsterdam-Rijnkanaal, daar kun je als fietser beter niet komen.”

Uitgefietst?

Hoe meer bekijks zijn video’s trekken, hoe vaker Geert wordt gevraagd om zijn fietskennis te delen. Zo is hij door het Parkmanagement in Lagerweide gevraagd om de knelpunten op de Demka-spoorbrug voor fietsers in beeld te brengen. “Dat vind ik tof om te doen, zo wordt Utrecht steeds mooier voor fietsers.”

Geert is voorlopig nog lang niet uitgefietst. “Integendeel zelfs: ik vind het heerlijk om te doen. Zowel de sfeer in de stad als lekker buiten in de natuur. Heerlijk!”

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *