Groen, groener, groenst fietsend het nieuwe jaar in

Routekaart fietsroute groen, groener, groenst

Na champagne en oliebollen is er wat mij betreft geen betere manier om een nieuw jaar te beginnen dan lekker te bewegen. Na een rondje hardlopen op 1 januari en een stadswandeling op 2 januari was het op 3 januari tijd voor een mooie fietstocht. Ik liet me inspireren door de routes op de website van RoutesinUtrecht en koos voor een route via Leidsche Rijn het Groene Hart in en weer terug.

Vaak trek ik er op uit zonder van te voren een vaste route te bepalen. Tas met camera, wat eten en drinken, regenpak (je weet maar nooit…) en fietspompje mee en gaan. Onderweg laat ik me leiden door wat ik zie of waar ik zin in heb: door de stad, de natuur in, langs bekende plekken of juist op zoek naar het onbekende. Want zelfs na ruim 40 jaar ontdek ik nog steeds nieuwe stukjes Utrecht!

Maar deze keer ging ik iets gestructureerder te werk. Via een post op Instragram kwam ik terecht op de website van RoutesinUtrecht. Hierop staan, volgens de website zelf, de mooiste fiets-, wandel- en vaarroutes in de provincie Utrecht. Keurig geordend op thema en locatie. Van de 93 uitgelichte fietsroutes koos ik voor de route ‘Groen, groener, groenst’: een 23,1 kilometer lange route door Leidsche Rijn, De Meern, Harmelen, Haarzuilens, Vleuten en weer Leidsche Rijn.

Het ‘probleem’ met een vaste route die je nog nooit eerder hebt gefietst is natuurlijk wel dat je moet weten waar je naar toe moet. Ik had geen zin om telkens te moeten stoppen om op de kaart of op mijn telefoon te kijken, maar gelukkig boden het knooppuntennetwerk en een geeltje uitkomst. De meeste recreatieve fietsers zijn tegenwoordig uitgerust met een fietscomputer met navigatie of bevestigen hun telefoon of een papieren routekaart op hun stuur en zullen wel lachen om mijn low-tech oplossing, maar het werkte en dat is uiteindelijk het belangrijkste 😉

Mijn low-tech navigatie-oplossing: een post-it met de knooppunten van de ‘Groen, groener, groenst’ route, met plakband vastgemaakt op het extra zadeltje voor één van mijn kinderen.

Dan de route zelf: deze begint vlak over de Dafne Schippersbrug in stadswijk Leidsche Rijn en buigt meteen af naar de riever de Leidse Rijn. De route voert tot aan Harmelen in een vrij rechte lijn langs het water met aan beide kanten eerst zowel oud- als nieuwbouw en later weilanden en kassen. In Harmelen gaat de Leidse Rijn over in de Oude Rijn die tot bijna het einde van het dorp gevolgd wordt. Vóór het spoor naar Woerden buigt de route af naar rechts om door het groen richting Kasteel de Haar en Haarzuilens te gaan. Vervolgens gaat de route door Vleuten richting Maximapark, langs Castellum Hoge Woerd en via de Groenedijk weer terug naar het beginpunt.

Zicht op het prachtige Kasteel de Haar in Haarzuilens.

Een mooie route, die de naam ‘Groen, groener, groenst’ meer dan verdient. Zelfs op een ietwat grijze dag in de winter. Al had er wat mij betreft ook best iets van blauw in de naam mogen zitten, vanwege het vele water waar de route langs voert. Ik fietste de hele route in zo’n vijf kwartier, maar als je er voor kiest bij één of meer van de vele bezienswaardigheden langs de route te stoppen, kan je er met gemak een dagtocht van maken! Alle bezienswaardigheden zijn trouwens beschreven op de pagina van de fietsroute en staan net als de knooppunten met cijfers op de routekaart.

Hieronder is de volledige fietsroute te zien. Het start- en eindpunt bevinden zich niet bij de Dafne Schippersbrug, maar als je daar, zoals ik, toch overheen moet dan kan je net zo goed daar al beginnen met filmen 😉

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *